torsdag 15 oktober 2009

Birgittas chokladformkakor

Min svärmor brukar göra otroligt goda kakor till julen. Det har jag tagit efter och barnen älskar dem och slåss om de sista smulorna

CHOKLADFORMAR


Formkakor
300 g margarin
3 dl havregryn
1 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

50 st aluminiumformar

Rör ihop socker och ägg, smält margarinet och
när det svalnat blandas alla ingredienser ihop till en smet.

Klicka ut smeten i aluminiumformarna (behövs bara en liten klick)

och grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader
När de pöst upp, nagga till med en gaffel så de
sjunker ihop, en gång.
De är färdiga när de fått en gyllenbrun färg.

Ta ut kakorna ur ugnen och låt de svalna på plåten
för att sedan hälla på chokladkrämen.

Chokladkräm
225 g margarin
3 msk kakao
1½ dl grädde
1½ msk mjöl
3 dl socker

Smält margarinet i en kastrull, rör ner mjölet
och blanda ihop med de andra ingredienserna.

Koka upp försiktigt och låt småkoka i ca 10min
tills det blir tjockflytande. Rör om så det inte
bränns vid.
Häll den färdiga chokladsmeten på formkakorna
och låt svalna.

Tips: Lägg kakorna i en bunke med smörpapper emellan
så de inte fastnar med varandra.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Mums! Det vattnas i munnen. / Åsa B

ida sa...

världens godaste!!!